Aquarium vissen

Aquarium vissen

Er zijn veel verschillende aquarium vissen. De vele verschillende soorten verschillen vaak van vorm, kleur en gedrag. Uiteraard heb je ook een verschil in zoet- en zoutwatervissen. Bij het aanschaffen van verschillende aquariumvissen moet je altijd rekening houden met hun gedrag. Rustige vissen kunnen niet samen met kleinere actieve drukke vissen. Of zijn het scholenvissen en moet je er minimaal 5 van een soort halen? Hoeveel zwemruimte hebben ze nodig?

Cichliden

Een grote hoeveelheid aquariumvissen behoort tot deze soort. Cichliden zijn familie van de baars. Ze lijken daarom ook erg veel op baarzen. Toch is er een klein verschil met de baars. De keelkaken en het aantal reukgaten zijn verschillend. De cichliden komen veel voor in de grote meren van Afrika, maar ook in bepaalde rivieren in Amerika. Toch komen ook enkele cichliden soorten uit Azië. Er zijn op dit moment wel geteld,wereldwijd meer dan 2000 soorten. De meeste aquariumvissen die familie zijn van de cichliden verschillen onderling van vorm. Sommige zijn een soort van schijfvormig(discus vissen), andere hebben meer een vorm van een maan (maanvissen). Er zit niet alleen verschil in de vorm, maar ook verschil in de manier van voortplanten. Sommige leggen hun eieren in het aquarium en bewaken deze, terwijl bij de andere soort de eieren in de bek liggen, waar ze later ook uit te komen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten aquariumvissen, welke aquariumvissen wel en niet bij elkaar kunnen? Wat ze eten? en hoe je kan ontdekken wanneer ze ziek zijn?

Maanvissen

Maanvissen zijn familie van de kogelvisachtige. De vorm van deze aquariumvis is heel uitzonderlijk. Het lijkt net of deze aquariumvissen één grote achter vin hebben waar het lijf aan vast zit. Deze vin kan bij sommige soorten wel 3 meter worden. Ze hebben het minst aantal werven vergeleken met alle andere aquariumvissen. Het vlees van de vis bevat een geringe hoeveelheid gif, net als bij de andere kogelachtige vissoorten. Om tijdens het zwemmen een bepaalde richting op te gaan spuwen ze een krachtige straal water uit hun kieuwen of bek. Door de structuur van hun bek kunnen ze hun bek nooit sluiten. De maanvissen worden ook wel Molidae genoemd.

Discus vissen

Discus vissen zijn aquariumvissen die lijken op een recht opstaande discus. Soms heeft de discusvis wel een diameter van 16 cm. Over het algemeen bestaan de cichliden uit vele verschillende geslachten. De discusvis is van het geslacht Symphysodon. De discus vissen zijn veelal bedekt met ongeveer 45 tot 65 kamschubben. Een discusvis heeft verder vrij dikke volle lippen en vaak kleine tanden op een rij. Het lichaam van een discusvis bestaat uit verschillende kleuren dwarsbanden. De discusvis komt alleen voor in Zuid-Amerika. Vooral in het Amazonegebied is de populatie discus vissen het grootst.

Labyrintvissen

Bekende aquariumvissen zijn bijvoorbeeld ook de labyrintvissen. Deze vissen zijn erg rustig, waardoor je ze goed kan combineren met andere rustige aquariumvissen. Deze vissen halen uiteraard adem via hun kieuwen, maar daarnaast halen ze ook adem via hun labyrint. Dankzij dit orgaan kunnen ze ook heel goed leven in water wat minder zuurstof bevat. Dit betekend natuurlijk niet dat je je aquarium minder hoef te verschonen. Je ziet deze vissen dan ook vaak naar het wateroppervlak zwemmen om adem te happen.

Regenboogvissen

De naam zeg het al, deze aquariumvissen hebben alle kleuren van de regenboog. Regenboogvissen zijn rustige vissen die gemakkelijk met andere vissen te houden zijn. Ze laten de bodem en planten met rust. Deze aquariumvissen hebben lekker veel zwemruimte nodig. Het nitriet gehalte in het aquariumwater moet laag zijn. Verder moet het aquarium een stressvrije omgeving zijn voor deze vissen, dus het liefst niet combineren met kleine actieve aquariumvissen. De Regenboogvissen zwemmen vaak in de bovenste en middelste waterlagen van het aquarium. Als ze in een te klein aquarium worden geplaatst raken ze vaak gestrest. Zorg ervoor dat je aquarium minimaal 50 cm breed is. Dat is voor deze aquariumvissen echt het minimum. Wanneer je aquariumvissen koopt informeer dan altijd hoe groot de vissen kunnen worden, zodat je aquarium nog steeds groot genoeg is, wanneer ze volwassen zijn.