Aquarium inrichten

Aquarium inrichten; de planning

1.Het is handig om van te voren een goed plan te maken hoe je je aquarium wilt inrichten. Ga je veel hout gebruiken of maak je juist gebruik van stenen om de leefomgeving zo goed mogelijk na te bootsen. Neem je een platte achtergrond of koop, maak je zelf een driedimensionale achtergrond? Maak ook een plattegrond voor de indeling van je aquarium planten.(link aquarium planten)

2. Nu begin je met het aanleggen van de eerste laag van je aquarium bodem(link aquarium bodem). Dit is de voedingsbodem. De voedingsbodem maak je enkele centimeters dik, waardoor deze zorgt voor en goede voeding van de planten.

Je aquarium mooi inrichten? Zelf leuk decoratie materiaal maken? Op zoek naar de juiste indeling van je aquarium?

3.Je kan natuurlijk ook hoogte verschillen verwerken in je aquarium. Het is dan wel verstandig om de hogere niveaus niet alleen af te dekken met een dikke grindlaag, maar bijvoorbeeld ook met poreus materiaal. Dit zorg ervoor dat de bodem genoeg zuurstofrijk water krijgt, wat ook belangrijk is voor de bacterien.

Aquarium inrichten; de decoratie

4. Breng je gewenste terrassen aan en plaats de stukken hout, wortels of steen die je wilt gebruiken in je aquarium. Zorg er wel voor dat je het materiaal wat je wilt gebruiken, grondig is afgespoeld.

5.Nu kun je een flinke laag grind, kiezels of zand over de voedingsbodem heen gooien. Deze kan dan een korrelgrootte hebben van 2 a 3 millimeter. Let hierbij dus wel op de kleur van de afdeklaag. Deze is namelijk zeer afhankelijk ook van wat voor soort aquariumvissen je wilt gaan houden.

6. Zet de aquariumfilter en verwarming op de goede plek in je aquarium als ze eventueel moeten een plekje in je aquarium moeten krijgen. Zo raakt het materiaal op goede temperatuur en kun je dadelijk met minder risico’s de stroom erop zetten.

7.Vul je aquarium nu tot ongeveer 10 centimeter onder het definitieve niveau met op temperatuur gebracht water. Om het water geschikt te maken voor in het aquarium kun je bijvoorbeeld BIOGRUN gebruiken. Deze neutraliseert de zware metalen en het chloor uit het kraanwater.

8. De aquariumplanten kunnen nu gepoot worden aan de hand van je gemaakte plattegrond. Probeer alle loodjes zo goed mogelijk te verwijderen. Ook de potjes zo goed mogelijk verwijderen, als de wortels erin vastzitten, probeer dan de plastic potjes door te knippen.

Aquarium inrichten; de afronding

9. Vul je nu je aquarium tot het definitieve water niveau.

10. De verwarming en filter kunnen nu worden aangezet.

11. Verlichting aanzetten. Probeer langzaam je belichtingsduur te verlengen. Je kan bijvoorbeeld de eerste weken 7 tot 9 uur licht laten zijn. Dit kun je dan het beste met een uur per week op laten lopen tot een maximum van 10 tot 12 uur licht per dag.

12. De biologische filter kun je nu eventueel toevoegen. Probeer deze wel even een week zijn werk te laten doen, zodat het bacterie leven op gang kan komen.

13. Pas na 1 of 2 weken nog enkele vissen bijzetten (het bacterie leven moet zich aanpassen aan de hoeveelheid vissen). Te lang wachten met de aankoop van vissen is niet aan te raden, omdat de uitwerpselen van vissen prima voedsel zijn voor de bacteriën. De bacteriën zullen zich daardoor sneller ontwikkelen, zodat er in het aquarium eerder een stabiel biologisch evenwicht zal ontstaan.

14 Onderhouden van je Aquarium. Nu moet je dagelijks en wekelijks je aquarium goed onderhouden. Goed kijken naar je aquarium vissen of ze zich niet anders gedragen en bijvoorbeeld ziek zijn. Dagelijks voeren en wekelijks het water grondig reinigAen. Het beloond in ieder geval wel!