Aquarium filter

Aquarium filter

Om je aquariumwater goed schoon, helder en gezond te houden, heb je een goede aquarium filter nodig. Het aquariumwater kan op verschillende manieren gefilterd worden.

Waar moet op letten bij de aanschaf van een aquarium filter?

Als je een aquarium filter gaat aanschaffen moet je rekening houden met belangrijke onderdelen van je aquarium als:

  • Hoe groot is je aquarium eigenlijk? Om wat voor hoeveelheid water gaat het? Dit is nodig om de capaciteit van de filter te bepalen.
  • Wat voor soort vissen zwemmen er in je aquarium? Als je niet de juiste filter koopt kunnen de vissen soms ook in je filter terecht komen en dat wil je uiteraard niet.
  • Vraag aan de specialist altijd even hoe je het beste je filter kan schoonmaken. Er zitten labiele onderdelen in de filter die snel stuk kunnen gaan.
  • Probeer niet te bezuinigen op een aquarium filter en ga voor een A-merk. (zo heb je altijd een goede kwaliteit filter en kun je gemakkelijker aan onderdelen komen voor als hij een keer kapot gaat)

Wil je meer weten over aquariumfilters en hoe je deze het beste kunt kiezen? Tevens wat het verschil is tussen een binnen filter, buitenfilter en een biologische filter? Lees dan snel verder.

Aquarium filter soorten

Je hebt verschillende soorten aquarium filters. Je kan ze onderverdelen in buitenfilters en binnen filters. Je hebt ook drie verschillende filtermaterialen. Dit zijn filters met een mechanische, biologische en chemische werking.

Mechanisch aquarium filter; wat is het?

Een mechanisch aquarium filter is een filter dat vasten vuildeeltjes uit het water filtert, denk maar eens aan filterwatten en matten (spons).

Bij een mechanische aquarium filter moet je denken aan een filter die wat grovere vaste vuildeeltjes uit het water filtert. Bij mechanische filters kun je denken aan filterwatten of filtermatten.

Filterwatten gaan niet zo lang mee, omdat ze vrij vettig worden na ongeveer twee a drie weken. Hierdoor nemen ze het vuil minder goed op. Het is dus alleen geschikt om het zweefvuil uit het water op te vangen.

Biologisch aquarium filter; wat is het?

Biologische aquarium filters zorgen voor een ideale ondergrond waar zoveel mogelijk bacterien kunnen gaan wonen, deze helpen bij de afbraak van de afvalstoffen die zich in het aquarium bevinden. Het gaat vooral om het afbreken van ammonium naar nitraat. Om een zo goed mogelijke habitat voor deze belangrijke zuurstof minnende bacterien te creeren is een groot oppervalk van groot belang, net als een goede door stroming van zuurstofrijke water. Nu komt het water eenvoudig bij de bacterien terecht en kan de biologische filter zijn werk gaan doen.

Chemisch aquarium filter; wat is het?

Een chemische filter gaat meestal een reactie aan met een bepaalde stof of absorbeert deze. Je kan bijvoorbeeld denken aan actieve filterkool, elzenproppen, UV lampen of middelen tegen alg. Deze chemische aquariumfilters zijn in staat chloor, eiwitten, giftige gassen, kleurstoffen, reukstoffen en verschillende opgeloste afvalproducten te verwijderen uit je aquariumwater. Je kan de chemische filtermaterialen eigenlijk opsplitsen in twee soorten groepen. De absorberende filtermaterialen en de verrijkende filtermaterialen.

Absorberende chemische filters

Vaak worden deze aquarium filters toegepast om tijdelijke problemen op te lossen. Deze problemen hebben regelmatig te maken met het kwaliteit van je aquariumwater. Door de absorberende filters in te zetten zullen bepaalde stoffen uit je aquariumwater worden verwijderd.

Verrijkende chemische filters

De waardes van het aquariumwater moeten voldoen aan de eisen van de vissoort die je neemt. Om dit te realiseren worden heel vaak verrijkende chemische filters gebruikt. Een voorbeeld van een verrijkende chemische filter is bijvoorbeeld filterturf. Filterturf maakt het water minder hard en zorg ervoor dat de zuurgraad van het aquariumwater wat stijgt.

Wat is een potfilter?

De potfilter is een van meest gebruikte filtermethodes voor aquariums. Het aquariumwater wordt gefilterd in een pot die meestal naast of soms ook onder het aquarium staat. Hoe groot een potfilter is hangt nauw samen met de grootte van je aquarium, dus het aantal m3 water. Je moet ook rekening houden waar je de potfilter plaatst. Wanneer je de potfilter laag zet, zal het niveau van aquariumwater omhoog worden gepompt. Dit kan op zijn beurt weer nadelen hebben voor de capaciteit. De capaciteit van de potfilter die je gaat gebruiken mag niet te ruim zijn. Het water wat door de pomp heen komt moet worden gefilterd en niet door de pomp heen geblazen worden, want anders krijgen de bacterien helemaal geen kans om hun werk te doen.

Wat is een valfilter?

Een valfilter is meestal een grote bak gemaakt van glas wat onder het aquarium staat. De wateroverschotten vallen dan in het andere compartiment van de filter. Deze aquarium filter wordt soms ook wel een biofilter genoemd.

Wat is een droogfilter?

Bij een droogfilter stroomt het aquariumwater vanaf boven door de filter heen, doordat het filtermateriaal niet in het water ligt kan het aquariumwater zelf ook nog eens veel zuurstof opnemen, tijdens de stroming naar beneden.

Wat is een wervelbed filter?

In de industrie wordt een “wervelbed” vaak beschreven als een bepaalde hoeveelheid fijne vaste deeltjes die in een vloeistof- of gasstroom gedragen worden. Het resultaat ziet er dan uit als een soort dikke vloeistof met allerlei deeltjes erin.

Door de waterstroming die geheel langs de bacterien die op de zandkorrels stroomt krijg je een optimale filterwerking. Een wervelbedfilter is in vergelijking met de droogfilter daarom ook ongeveer 25 keer zo efficient als een droogfilter, daarnaast is de filter ook nog eens van een veel kleiner formaat.

Houd me op de hoogte Laat je e-mailadres achter en we sturen je een bericht wanneer dit product weer op voorraad is. We gebruiken dit e-mailadres uitsluitend en eenmalig om je te informeren. No spam!