Aquarium bodem

Waarom een goede aquarium bodem?

Een goede aquarium bodem is erg belangrijk voor de levende organisme die je in je aquarium gaat onderhouden. De bodem zorgt ervoor dat de waterplanten goed kunnen groeien, doordat hun wortels zich goed kunnen hechten in de bodem. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je bodem er leuk uit ziet en wellicht gebruik maken van een gekleurde aquarium bodem. Daarnaast is de groei van waterplanten is erg belangrijk voor het zuurstofgehalte in het water, maar ook voor de helderheid ervan. De aquariumplanten zorgen dus voor een biologisch evenwicht.

Waar bestaat de aquarium bodem uit?

Het aanleggen van een aquarium bodem gebeurt eigenlijk in twee fasen. De eerste fase is dat uw een goede voedingsbodem aanlegt voor de planten. De tweede fase is dat u deze voedingsbodem bedekt met een laag grind, kiezels of zand. Dit is voor de bescherming van de voedingsbodem. Nu is de aquarium bodem compleet. Zorg ervoor dat je voedingsbodem een beetje een losse structuur krijgt die voor een goede water- en zuurstof circulatie zorgt. Dit zal ook het gehele aquarium ten goede komen.

Wil je meer weten over aquariumbodems en hoe je deze het beste kan maken en onderhouden???

Hoe leg je een goede aquarium bodem neer?

Het beste kun je je aquarium bodem laten oplopen van ongeveer 2 cm tegen de vooruit tot ongeveer 7 tot 9 cm tegen de achterwand. Zorg er wel altijd voor dat je het bodem materiaal wat je gebruikt als afdeklaag voor op de voedingsbodem goed afspoelt, zodat er geen vuil in je aquarium komt.
De tweede laag bestaat vaak uit zand, grind of kiezels. Deze laag dient als afdeklaag die voorkomt dat de voedingsbodem gaat rondzweven in je aquarium. Het bodem materiaal dient niet alleen als afdeklaag maar ook als decoratie.
Bij bijvoorbeeld een gezelschapsaquarium kun je voor het bodem materiaal het beste een korrelgrootte nemen van 1-3 mm. Zo krijgt het zinkend vuil minder kans om zicht te nestelen op je aquarium bodem.